In perioada copilariei si adolescentei exista riscul aparitiei deviatiilor coloanei vertebrale, pe care parintii trebuie sa le observe si sa prezinte cu copilul la o medicul de specialitate. In urma investigatiilor, medicul poate pune diagnosticul corect si poate recomanda tratamentul personalizat.

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale în plan sagital (vertical), caracterizate prin accentuarea curburilor normale ale coloanei: curbarea excesiva a coloanei toracice in fata, generand cocoasa, compensata printr-o hiperlordoza compensatorie in zona cervicala si lombara.

Lordozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitate anterioara, aparute prin exagerarea curburilor normale ale coloanei.

Scoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan frontal,  care pot determina suferinte fizice importante, precum asimetria toracelui, reducerea capacitatii respiratorii si afectarea organelor intratoracice. Scolioza idiopatica (de cauza necunoscuta) apare in aproximativ 90% din cazuri in perioada pubertatii si este de 4 ori mai frecventa la fete decat la baieti.

Semnele evidente ale deformării coloanei vertebrale la copil sau adolescent sunt pozitia diferita a umerilor sau soldurilor (un umar mai inalt decat celalalt), proeminenta unui omoplat comparativ cu celalalt, asimetria coastelor etc.

Tratamentul scoliozei difera in functie de gravitatea acesteia:

  • deformarea coloanei vertebrale cuprinsa intre 0 si 30 de grade – kinetoterapie
  • intre 30 si 50 de grade – kinetoterapie si corset
  • deviatia coloanei peste 50 de grade – tratament chirurgical

tratament scolioza kinetoterapie iasi

Tratamentul scoliozei este un proces care se realizeaza pe termen lung si care solicita implicarea activa si perseverenta pacientului, precum si a familiei acestuia. De retinut este faptul ca, daca diagnosticul este stabilit precoce, iar tratamentul este initiat cat mai devreme, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari, iar rezultatele se vor observa mai repede.

Responsabilitatea depistarii precoce a scoliozei le revine parintilor si medicilor de familie, care trebuie sa observe coloana vertebrala a copilului, iar in cazul unor suspiciuni sa se adreseze medicului specialist pentru stabilirea diagnosticului.

Astfel, la CENTRUL MEDICAL HYGEEA puteti beneficia de pachetul ”Coloana sanatoasa la copii”, care include: 

  • CONSULTATIA GRATUITA (cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru specialitatea Reumatologie sau Recuperare medicala)
  • ABONAMENT 10 sedinte de kinetoterapie individuala – 300 de lei


PROGRAMARI TELEFONICE:

Phone-PNG-Transparent
0758 914 945
 0332 808 713

Visit Us On FacebookVisit Us On Google Plus