- Consultatii medicale de specialitate: Recuperare, medicina fizica, balneologie si Reumatologie – medicii de specialitate diagnosticheaza si realizeaza planul de recuperare pentru afectiunile si traumatismele musculo-scheletale si afectiunile reumatismale, pentru fiecare caz in parte.
Afectiuni ce pot fi diagnosticate si tratate in cadrul Centrului Medical Hygeea:
- afectiuni reumatice: guta, spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, artroze (coxartroza, gonartoza, cervicartroza etc), sclerodermie
- cauze ale durerilor de spate: lumbago, sciatica, lombosciatica, hernii de disc etc
- tulburari de statica vertebrala: scolioza, cifoza, rectitudinea lombara sau cervicala, lordoza
- afectiuni post-traumatice ale aparatului locomotor: fracturi, entorse, luxatii, contuzii
- Infiltratii intraarticulare – reprezinta remediul rapid impotriva durerii severe si prelungite. Presupune injectarea unei substante anti-inflamatorii in articulatie, cu scopul de a reduce durerea si de a imbunatati functionalitatea acesteia.
- Fizioterapie – are ca efecte reducerea durerii, refacerea tonusului muscular, reducerea spasmelor musculare, imbunatatirea circulatiei arterio-veno-limfatice. Procedurile de fizioterapie si recuperare medicala utilizate sunt: laserterapia, curentul galvanic si galvanoionizarea, curentul terapeutic de joasa frecventa, precum curentii diadinamici, Trabert, TENS, curentul de medie frecventa sau curentii interferentiali, curentul de inalta frecventa, precum undele scurte si ultrasunete
- Terapia TECAR – este forma de radio frecvență care accelerează „regenerarea naturală” a țesuturilor biologice, fiind în totalitate non-invazivă și 100% naturală pentru corpul uman. Rezultatele sunt resimțite de la prima ședință: reducerea semnificativă a durerii, îmbunătățirea circulației, creșterea mobilității.
- Kinetoterapie – reprezinta terapia prin miscare si este cel mai bun mod de recuperare sau de mentinere a formei fizice, prin intermediul unui plan de tratament personalizat, pe care medicul de specialitate il recomanda in functie de afectiunea fiecarui pacient in parte. Sala de kinetoterapie este dotata cu aparatura speciala pentru recuperarea functionala a unor afectiuni precum: scolioza, cifoza, periartrita scapulo-humerala, recuperare post fractura etc.
Kinetoterapia este recomandata pentru tratamentul unor afectiuni precum:
- afectiuni reumatice: spondilita, poliartrita reumatoida, artrita, artroza, coxartroza
- afectiuni post-traumatice ale aparatului locomotor: fracturi, entorse, luxatii, contuzii
- dureri de spate: lumbago, sciatica, lombosciatica
- tulburari de statica vertebrala: scolioza, cifoza, rectitudinea lombara sau cervicala
- corectarea pozitiei corpului la adulti si copii
- afectiuni ale aparatului respirator
- afectiuni ale aparatului cardio-vascular
- afectiuni metabolice: obezitatea
- Kinesiotapping – metoda de tratament ce utilizeaza benzile kinesiologice, avand urmatoarele efecte fiziologie: amelioreaza durerea, intensifica circulatia si drenajul limfatic, grabeste vindecarea, sustine muschiul in miscare. Mai multe detalii despre acest tip de tratament gasiti aici.
- Terapie Trigger points – se bazeaza pe principiul punctelor de tensiune musculara, care au un grad ridicat de hipersensibilitate, indicand o afectiune cronica sau acuta. Tehnicie utilizate de terapeut constau in presiuni cu varful degetelor, asemenea tehnicii de presopunctura si avand efecte de ameliorare a durerii, relaxarea tesuturilor musculare, grabirea recuperarii, cresterea mobilitatii articulare si musculare. Mai multe detalii gasiti aici.
- Cure balneare cu apa minerala sulfuroasa – recomandate pentru efectele terapeutice deosebite pe care le au in afectiuni ale aparatului locomotor, precum: afectiuni reumatismale (artoze, tendinite, spondilita ankilopoetica), afectiuni dermatologice (anumite forme de psoriazis, eczeme si urticarii cronice, dermatita seboreica), afectiuni post-traumatice, afectiuni respiratorii (cura balneara cu aerosoli), afectiuni neurologice periferice (pareze usoare, recente, cu potential evolutiv favorabil, sechele minore dupa polineuropatii). Apele minerale sulfuroase au actiune analgezica, imbunatatesc circulatia sangvina locala si generala si reduc intensitatea proceselor inflamatorii. Mai multe detalii despre efectele apelor minerale sulfuroase gasiti in acest articol.
- Masaj terapeutic (segmentar sau general) – deosebit de eficient in tratarea sau prevenirea diferitelor afectiuni osteoarticulare sau musculare: relaxeaza organismul, elimina durerile de cap si de gat, atenueaza durerile si crampele musculare, imbunatateste circulatia sangelui si fluxul limfei, ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
- Reflexoterapie – este o alta forma de tratament si presupune masajul punctelor reflexe de la nivelul talpii, diagnosticate ca fiind dureroase sau sensibile. Este o tehnica care poate fi aplicata profilactic sau curativ tuturor categoriilor de varsta, in afectiunile acute sau cronice. Este o metoda neinvaziva si foarte eficienta.
- Masajul pentru drenajul limfatic – are drept scop diminuarea edemelor (acumularile anormale de fluid in tesuturi), care apar cel mai adesea la nivelul membrelor.
- Masaj de relaxare – are drept scop detensionarea musculara, diminuarea stresului, calmarea durerilor datorate pozitiilor vicioase, relaxarea muschilor incordati. Masajul induce o stare mentala pozitiva, diminueaza anxietatea si depresia, imbunatateste capacitatea de concentrare si confera o stare de relaxare profunda, fiind eficient si in tratarea insomniilor.
- Aerosoli – sunt indicati in afectiunile pulmonare (traheite, bronsita cronica, bronsita asmatiforma, bronsiolite, bronsiectazii, astm bronsic, emfizem pulmonar) si ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).
- Tai Chi si Qi gong – set de exercitii fizice traditionale chinezesti pentru intarirea sanatatii. Considerate a fi o forma de meditatie in miscare, exercitiile Tai Chi si Qi gong produc o stare buna fizica si psihica, fiind recomandate celor care au probleme cu inima sau afectiuni ale sistemului digestiv. De asemenea, sunt indicate femeilor expuse riscului osteoporozei pentru ca aceste tehnici sunt menite pentru a intari oasele si musculatura. Asociatia pentru prevenirea osteoporozei din Romania (ASPOR) recomanda Tai Chi-ul pentru efectul sau calmant si de reechilibrare a sistemului nervos central.