Recomandările EULAR, susținute de Societatea Română de Reumatologie
Sursa: www.srreumatologie.ro/noutati/ghid-pentru-pacienti
- Medicația imunosupresivă (de exemplu corticosteroizi, metotrexat, terapii biologice sau inhibitori de JAK) previne agravarea simptomatologiei bolilor reumatice, în cazul în care această medicație este întreruptă, poate să apară o înrăutățire a simptomelor bolii. Vă sfătuim să nu opriți și să nu reduceți medicația antireumatică decât in urma recomandarii medicului dumneavoastră curant.
- În cazul în care aveți programare la un control reumatologic de rutină, vă recomandăm să telefonați medicului curant ca să aflați dacă acest consult este esențial sau dacă poate fi amânat/efectuat prin intermediul telefonului sau a altor mijloace media.
- Dacă aveți următoarele simptome: febră sau tuse sau ati fost contact cu o persoana confirmata ca avand COVID-19, trebuie să vă adresați medicului de familie sau unui serviciu de boli infecțioase și ar putea fi nevoie să fiți testat pentru COVID-19.
- În funcție de rezultat, dacă testul a fost pozitiv pentru COVID-19, va trebui să întrerupeți terapia pe care o urmati (la fel ca în cazul oricărei infecții active); tratamentul antireumatic va putea fi reluat după vindecare. Vă rugăm să consultați medicul reumatolog pentru mai multe indicații.
- În caz de necesitate, de exemplu pentru febră, folosiți de preferință paracetamol; în caz de dubiu trebuie să consultați medicul curant.
- Vă recomandam să discutați cu medicul curant oportunitatea vaccinărilor, în special anti-gripală (pentru cei care nu sunt vaccinați).
- Pentru informații noi urmăriți cu regularitate site-urile autorizate: Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, Liga Europeană contra Reumatismului (EULAR), Societatea Română de Reumatologie. Vom reveni cu informații noi deîndată ce acestea vor fi disponibile.
Reguli generale de urmat în timpul epidemiei cu COVID-19: bolile reumatice sau tratamentele urmate va pot expune unui risc crescut fata de COVID-19, trebuie sa fiti mai atenti si sa respectati reguli mai stricete, ca sa reduceti riscul de imbolnavire
- Purtati in permanenta o mască medicala atunci cand sunteti in interiorul unei cladiri sau in aer liber, daca sunteti in locuri aglomerate, unde nu se poate pastra distanta fizica de minim 2 metri intre persoane.
- Nu este necesar sa purtati masca in propria locuinta, daca sunteti impreuna cu cei care locuiesc in aceeasi gospodarie; trebuie insa sa folositi o masca daca primiti vizite, cereti celor care va viziteaza sa poarte masca, nu ezitati sa-i intrebati daca nu au avut simptome suspecte pentru COVID-19 (febra, tuse) sau daca au intrat in contact cu persoane infectate.
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat, câte 20 de secunde cu apă și săpun și uscați-vă cu un șervet de hârtie, pe care trebuie să îl aruncați; evitați să vă atingeți fața cu mâinile.
- Tușiți și strănutați în batistă de hârtie sau în plica cotului; utilizați doar șervetele de unică folosință.
- Pastrati o distanta fizica de minim 2 metri fata de cei din jur; evitați îmbrățișările sau atingerea mâinilor când întâlniți o persoană.
- Evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, nu mergeți în zone aglomerate și dacă este posibil, evitați folosirea transportului în comun.
- Încercați să vă distanțați de persoanele care par bolnave (tușesc, strănută).
Ghid pentru pacienții cu boli reumatice în contextul pandemiei cu SARS-CoV2